Wprowadzenie do książki
Zdrowe dzieciaki Jak odżywiać dzieci by były odporne na choroby
Książka Zdrowe dzieciaki stanowi przegląd dowodów naukowych na skuteczność właściwej diety w dzieciństwie i wyjaśnia, że większości nowotworów w późniejszych latach życia można uniknąć. Niestety, pediatrzy i lekarze rodzinni rzadko poruszają w rozmowach z rodzicami temat diety, utrwalając w ten sposób przekonanie, że jadłospis dziecka nie ma wpływu na stan jego zdrowia. Rodzice są również nieświadomi faktu, że stosowanie zdrowej, zapobiegającej nowotworom diety może pozwolić ich pociechom uniknąć niezliczonych wizyt w gabinetach lekarskich, ciągnących się w nieskończoność kuracji antybiotykami czy wreszcie krótkiego, naznaczonego dolegliwościami życia.
Naukowe doniesienia są wprawdzie niepokojące, ale dostępne rozwiązania - proste. Stosowanie diety przeciwdziałającej zarówno powszechnym dolegliwościom, jak i poważnym chorobom jest łatwe i może nawet sprawiać przyjemność. Prawidłowe nawyki żywieniowe naprawdę mogą uchronić przed otyłością, chorobami auto-immunologicznymi, cukrzycą, chorobami układu krążenia i nowotworami. Moją misją i moim pragnieniem jest przekazać tę wiedzę rodzicom. I nie zamierzam lukrować rzeczywistości. Prawda jest najważniejsza. W książce Zdrowe dzieciaki zaprezentuję więc twarde naukowe dowody oraz oparte na nich rozwiązania. Może trudno w to uwierzyć, ale zdrowe odżywanie naprawdę może być łatwe i przyjemne.
Jeśli dziecko często lub przewlekle choruje, lekarze stosują metody, których ich nauczono - zapisują antybiotyki lub inne leki. Ja patrzę na problem z zupełnie innego punktu widzenia. Otóż jeśli dziecko często lub przewlekle zapada na jakieś dolegliwości, przyczyny tego stanu rzeczy dopatruję się w niewłaściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego. A to jest zazwyczaj spowodowane przez niewłaściwy jadłospis. W profilaktyce chorób i w ich leczeniu zawsze najpierw powinny być wzięte pod lupę nawyki żywieniowe, zanim sięgnie się po farmaceutyki. Skuteczność takiego działania obserwowałem wielokrotnie w swojej praktyce lekarskiej. Po wprowadzeniu odpowiednich zmian do jadłospisu niemal wszyscy moi mali pacjenci pozbywali się swoich dolegliwości i nie musieli przy tym przyjmować kolejnych medykamentów.
Tłumaczę rodzicom, że jeśli zastosują się do moich zaleceń, ich dziecko nie będzie musiało odwiedzać lekarza tak często, jak dotychczas. Jeśli maluch często choruje, same wizyty u lekarza nie rozwiążą problemu. Nieustanne odwiedzanie gabinetu lekarskiego świadczy jedynie o dobrych relacjach między pacjentem i jego rodziną a lekarzem, ale nie o ich owocnych skutkach.
Lekarz, który naprawdę troszczy się o swoich pacjentów, poświęca swój czas nie tylko na ich leczenie, lecz także na wytłumaczenie zasad profilaktyki. Ustaliłem, a badania naukowe to potwierdziły, że skuteczna profilaktyka oznacza między innymi zdrowe odżywianie się. Należy pamiętać, że aż 80 procent Amerykanów umiera z powodu chorób układu krążenia, cukrzycy i nowotworów, a więc chorób, które mają swoje przyczyny w złych nawykach żywieniowych.
Nieustannie przybywa dowodów naukowych na to, że przyzwyczajenia żywieniowe z dzieciństwa mają przemożny wpływ na stan zdrowia w okresie dorosłości, a zwłaszcza na ryzyko zachorowania na raka. Nie brak również dowodów na to, że odpowiednia dieta chroni dzieci przed poważnymi przewlekłymi dolegliwościami.
W książce Zdrowe dzieciaki zawarłem swoją wiedzę lekarza i doświadczenie rodzica, co przekłada się na aktualne, udokumentowane naukowo informacje i praktyczne porady umożliwiające zastosowanie ich w codziennym życiu. I tak w pierwszym rozdziale wyczerpująco opisałem rozpowszechnione obecnie nawyki żywieniowe i wytłumaczyłem, jak postępować, by chronić swoje dziecko przed chorobami. W rozdziale drugim wyjaśniłem podstawowe zasady zdrowego żywienia, użyteczne nie tylko w profilaktyce chorób, lecz także wówczas, gdy dziecko zachoruje. Ponadto opisałem problematyczne zagadnienia dotyczące konwencjonalnej ochrony zdrowia i tego, jak źle wpływa na zdrowie dzieci niewłaściwe lub nieumiarkowane stosowanie leków. Rozdział trzeci poświęciłem przyczynom nowotworów i chorób autoimmunologicznych oraz wyjaśnieniu, na podstawie dowodów naukowych, dlaczego większość nowotworów w wieku dojrzałym spowodowanych jest złą dietą w dzieciństwie. W rozdziale czwartym zawarłem rozważania na temat problemów, jakie napotykają rodzice pragnący zdrowo żywić swoje dzieci, i porady co do skutecznego ich pokonania. Wreszcie rozdział piąty to zbiór przepisów na zdrowe, łatwe w przygotowaniu, sprawdzone przez dzieci dania, które zapewne przypadną im do gustu.
Być ojcem to najważniejsze i najprzyjemniejsze z tego, co spotkało mnie w życiu. Czwórka naszych dzieci dla mojej żony i dla mnie jest najważniejszą i najukochańszą częścią naszego świata. Zmaksymalizowanie ich szans na szczęśliwe, zdrowe życie to najcenniejsze, co możemy im dać.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Joel Fuhrman
-
Tytuł oryginału:
Disease-Proof Your Child: Feeding Kids Right
-
Liczba stron:
257
-
Wymiary:
150x230
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-61463-06-1
-
Tłumacz:
Michał Goreń
-
Rok wydania:
2013