Wprowadzenie do książki
Kombucha cudowny grzyb.
Cudowny grzyb herbaciany o leczniczych właściwościach. Kompletny poradnik
Dostępne są liczne prace naukowe na temat kombuchy. Mówią o terapeutycznej skuteczności części składowych -kwasu glukonowego, glukuronowego, mlekowego i octowego oraz ważnych dla życia witamin. Jak wskazują przede wszystkim rosyjskie badania, wiele składników ma cechy antybiotyczne i odtruwające i odgrywa decydującą rolę w procesach biochemicznych przebiegających w ludzkim ciele. W przeciwieństwie do mnóstwa farmaceutyków o nieprzyjemnych efektach ubocznych substancje aktywne kombuchy są skierowane na organizm jako całość i dzięki swoim przyjaznym przemianie materii właściwościom doprowadzają do normalnego stanu membrany komórek, nie powodując efektów ubocznych i wspierając dobre samopoczucie. To jest ważne właśnie w naszych czasach, gdy jesteśmy poddawani tak wielu kontrowersyjnym wpływom, czy to z pożywienia (istnieje około 3000 dopuszczonych do użytku dodatków do żywności), z wody pitnej czy ze środowiska. Przeciw tym często szkodliwym wpływom nie możemy się obronić. Możemy jednak pomóc swojemu ciału przez właściwe doprowadzanie pozytywnie oddziałujących na zdrowie substancji oraz zachować dobre samopoczucie i zdrowie lub wrócić do niego. Jeśli nawet zastrzeżenia wobec takich koncepcji częściowo są zbyt duże i nie wszystko zostało jeszcze zbadane naukowo, wielu praktykujących lekarzy w celach profilaktycznych poddaje na nowo ocenie środki spożywcze, które wprowadzamy do naszego organizmu.
Liczni lekarze i naukowcy zajmują się działaniem stosowanego jako lek ludowy grzyba herbacianego. Szczególnie w Rosji powstały zadziwiające, mające podstawy naukowe raporty.
Nie trzeba oczywiście zadawać sobie trudu, czytając wiele artykułów. Można wyrobić sobie zdanie o grzybie kombuchowym zgodnie z mottem: „Im mniej się wie, tym pewniejszy jest osąd”. Kiedy człowiek zapozna się z wieloma doniesieniami na temat doświadczeń różnych ludzi i pracami naukowymi z całego świata, które opierają się na rozciągniętych na dziesięciolecia obserwacjach, i nie będzie ich ignorował, uzyska perspektywę, która pozwoli mu na uformowanie własnej, niezależnej opinii na temat grzyba herbacianego. Gdy wezmę w rachubę jeszcze różne, często niewiarygodne ustne doniesienia użytkowników kombuchy i z ostrożnością podejdę do ewentualnej przesady, dojdę do przekonania, że w przypisywanych napojowi kombuchowemu właściwościach jest coś, czego nie można nazwać bzdurami czy szarlatanerią.
Niektóre przypisywane grzybowi herbacianemu pozytywne oddziaływanie na zdrowie wymaga jeszcze sprawdzenia. Inne mechanizmy są jednak potwierdzone przez badania naukowe i doświadczenie, np. regulacja flory bakteryjnej, wzmocnienie komórek, odtruwanie i oczyszczanie organizmu, harmonizacja przemiany materii, działanie antybiotyczne, pozytywny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową, wzmocnienie obrony immunologicznej.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Günther W.Frank
-
Tytuł oryginału:
Kombucha - Das Teepilz-Getränk: Praxisgerechte Anleitung zur Zubereitung und Anwendung
-
Liczba stron:
232
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-64278-63-1
-
Tłumacz:
Kamila Petrikowska
-
Rok wydania:
2015