'
Wprowadzenie do książki
Nowoczesne zasady odżywiania
Uaktualnione i rozszerzone wydanie bestsellerowej książki, która zmieniła życie wielu milionów osób na całym świecie. Wydanie 2017
JEŚLI JESTEŚ TAKI JAK WIĘKSZOŚĆ współczesnych Amerykanów, otaczają cię sieci fast foodów i zalewają reklamy śmieciowego jedzenia. Widzisz reklamy diet odchudzających, według których możesz jeść wszystko, co chcesz, nie ćwiczyć, a mimo to tracić na wadze. Łatwiej kupisz snickersa, big maca czy coca-colę niż jabłko. Twoje dzieci żywią się w szkolnej stołówce, w której rolę warzyw spełnia keczup na hamburgerze.
Idziesz do lekarza, by porozmawiać o swoim zdrowiu. W poczekalni bierzesz do ręki wydrukowane na błyszczącym papierze czasopismo „Family Doctor: Your Essential Guide to Health and Well-being". W 2004 roku ten wydawany przez American Academy of Family Physicians (Amerykańska Akademia Lekarzy Rodzinnych) magazyn został bezpłatnie rozesłany do wszystkich 50 tys. lekarzy rodzinnych w Stanach Zjednoczonych. Jest pełen kolorowych, całostronicowych reklam MacDonalda, Dr Peppera, budyniu czekoladowego i ciastek Oreo.
Sięgasz po numer „National Geographic Kids", czasopisma wydawanego przez National Geographic Society „dla dzieci powyżej sześciu lat", i spodziewasz się znaleźć ciekawą lekturę dla młodych czytelników. Jednakże strony wypełnione są reklamami popularnych amerykańskich śmieciowych słodyczy dla dzieci. ''Według naukowców i aktywistów z Uniwersytetu Yale tak właśnie wygląda toksyczne środowisko produktów żywnościowych. To środowisko, w którym żyje obecnie większość z nas.
Musimy zdać sobie sprawę z faktu, że istnieją ludzie zarabiający ogromne pieniądze na handlu niezdrowymi produktami spożywczymi. Chcą, żebyśmy jedli to, co sprzedają, nawet jeśli powoduje to tycie, zabija witalność oraz skraca i niszczy nasze życie. Chcą, żebyśmy byli ulegli, posłuszni i nieświadomi. Nie chcą, byśmy byli dobrze poinformowani, aktywni i żywotni i są gotowi wydawać miliardy dolarów każdego roku, aby osiągnąć swoje cele.
Możesz zgodzić się na to wszystko i ulec sprzedawcom śmieciowego jedzenia, ale możesz też stworzyć zdrowszy i bardziej afirmujący życie związek ze swoim ciałem i tym, co jesz. Jeśli chcesz żyć i cieszyć się zdrowiem, być szczupły, i pełen energii, oczyścić swój organizm, potrzebujesz wsparcia w dzisiejszym świecie.
Na szczęście znajdziesz je książce Nowoczesne zasady odżywiania. Jej autor, doktor T. Colin Campbell, jest znanym i błyskotliwym naukowcem, oddanym swej pracy badaczem i wielkim filantropem. Ponieważ mam przyjemność i zaszczyt być jego przyjacielem, mogę to wszystko potwierdzić, jak również dodać coś od siebie. Jest on człowiekiem skromnym i przenikliwym, a każdym jego krokiem kieruje miłość do ludzi.
Nowa książka Nowoczesne zasady odżywiania dr. Campbella to promień światła, rozjaśniający nasze mroczne czasy, ukazujący całą prawdę o odżywianiu i zdrowiu tak wyraźnie, że już nigdy nie staniesz się ofiarą ludzi, którzy zarabiają na twojej niewiedzy, dezorientacji i posłusznym kupowaniu ich żywności.
Bardzo cenię książkę Nowoczesne zasady odżywiania między innymi dlatego, że dr Campbell nie prezentuje po prostu swoich wniosków. Nie prawi kazań, mówiąc, co powinniśmy jeść, a czego nie, jakbyśmy byli dziećmi. Zamiast tego jest jak dobry i zaufany przyjaciel, który przez przypadek nauczył się, odkrył i dokonał w swoim życiu więcej, niż moglibyśmy sobie wyobrazić. Jasno, wyraźnie i umiejętnie podaje informacje i dane, tak byśmy w pełni zrozumieli, z czego składa się współczesna zdrowa dieta. Dzieli się z nami informacjami, żebyśmy mogli sami podejmować decyzje. Oczywiście, formułuje zalecenia i sugeruje pewne rzeczy i, nie ukrywam, że są to fantastyczne porady. Zawsze jednak wyjaśnia, w jaki sposób doszedł do swoich wniosków. Dane i prawda są ważne. Jego jedynym celem jest pomóc nam żyć w jak najlepszym zdrowiu i uzyskać właściwą wiedzę.
Książkę Nowoczesne zasady odżywiania przeczytałem już dwukrotnie i za każdym razem wiele się nauczyłem. To odważna i mądra publikacja - niezwykle pomocna, świetnie napisana i niesłychanie istotna. Praca dr. Campbella jest rewolucyjna, a wnioski z niej płynące doniosłe i zarazem klarowne.
Jeśli chcesz na śniadanie jeść jajecznicę na bekonie i brać leki na obniżenie cholesterolu, to masz do tego prawo. Lecz jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad swoim zdrowiem, przeczytaj tę książkę, i to szybko! Jeżeli posłuchasz zaleceń zawartych w tym wyjątkowym poradniku, twój organizm będzie ci za to wdzięczny do końca życia.
John Robbins, autor Diet for a New America,
Reclaiming Our Health and The Food Revolution
T. COLIN CAMPBELL W GŁĘBI duszy nadal jest chłopcem z gospodarstwa z północnej Wirginii. Gdy spędzamy razem czas, nie możemy powstrzymać się od dzielenia się wspomnieniami, takimi jak jazda traktorem, rozrzucanie obornika czy zaganianie bydła. Obydwaj mamy za sobą bogatą rolniczą przeszłość.
Jednakże, pomimo wspólnej przeszłości nasze drogi się rozeszły. To właśnie z powodu sukcesów zawodowych zacząłem podziwiać Colina. Przyczynił się on do odkrycia dioksyny oraz przeprowadził jedno z najważniejszych badań zdrowia i sposobu odżywiania się człowieka, tak zwane badanie chińskie. Pomiędzy jednym a drugim zdołał napisać setki publikacji naukowych, wziął udział w wielu rządowych panelach eksperckich oraz współtworzył narodowe i międzynarodowe organizacje zajmujące się zdrowiem i dietą, takie jak Amerykański Instytut Badań nad Rakiem, Światowy Instytut Badań nad Rakiem. Jest naukowcem, który odegrał kluczową rolę w ukształtowaniu poglądu społeczeństwa na dietę i zdrowie.
Gdy poznałem Colina bliżej, zacząłem go cenić nie tylko za osiągnięcia zawodowe, ale przede wszystkim za odwagę i uczciwość.
Colin kwestionuje status quo i chociaż dowody naukowe są po jego stronie, walka z utartymi schematami nie jest łatwa. Dobrze o tym wiem, gdyż byłem współ-''" oskarżony z Oprah Winfrey, gdy grupa hodowców bydła pozwała ją do sądu po jej oświadczeniu, że przestaje jeść wołowinę. W Waszyngtonie zabiegałem o wprowadzenie lepszych praktyk w rolnictwie, walczyłem o zmianę sposobu prowadzenia hodowli i upraw w kraju. Wziąłem na siebie kilka najbardziej wpływowych i najlepiej finansowanych grup w Stanach Zjednoczonych i wiem, jak trudne było to zadanie.
Ponieważ ja i Colin kroczymy podobnymi drogami, czuję, że jego historia jest mi bliska. Obydwaj wywodzimy się z wiejskich gospodarstw, nauczyliśmy się niezależności, uczciwości i jedności w małych społecznościach, a następnie rozpoczęliśmy kariery „w głównym nurcie". Chociaż obaj odnosiliśmy sukcesy (wciąż pamiętam swój pierwszy siedmiocyfrowy czek za ogromne przedsięwzięcie w Montanie dotyczące bydła), zdaliśmy sobie sprawę, że system, w którym żyjemy, możemy naprawić. Rzucenie wyzwania systemowi, w którym byliśmy doceniani, wymagało silnej woli i absolutnej uczciwości. Colin posiada i jedno, i drugie, a ta książka to wisienka na torcie w jego długoletniej, wspaniałej karierze. Wszyscy skorzystalibyśmy, biorąc przykład z Colina, który po osiągnięciu szczytu w życiu zawodowym miał odwagę sięgnąć jeszcze wyżej, domagając się zmian.
Jeśli przejmujesz się własnym zdrowiem lub zastanawia cię zły stan zdrowia mieszkańców Stanów Zjednoczonych, przeczytaj uważnie tę książkę. Zawarte w niej informacje wykorzystaj w swoim życiu.
Howard Lyman, autor książki Szalony kowboj:
historia amerykańskiego farmera, który przestał jeść mięso
'
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell II
-
Tytuł oryginału:
The China Study
-
Liczba stron:
448
-
Wymiary:
165x235
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7579-177-8
-
Tłumacz:
Marta Paciorkowska
-
Rok wydania:
2017