Wczytuję dane...
KOD: 978-83-65442-48-2
Autor: Sandor Ellix Katz
Dostępność: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Illuminatio

Wprowadzenie do książki

Sztuka fermentacji

Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, ziaren, mleka, fasoli, mięsa i innych produktów

   Czytuję wiele książek kucharskich, ale nigdy nic z tego nie wynikło, dlaczego więc Sztuka fermentacji jest inna? Po pierwsze Sandor Katz pisze o transformacyjnej mocy fermentacji z takim entuzjazmem, że człowiek po prostu chce spróbować, by przekonać się, co się stanie. Tak samo się czułem, usłyszawszy w szkole podstawowej od mojego nauczyciela, że gdy zmieszam ocet z proszkiem do pieczenia, wydarzy się coś cudownego. Zmiany dokonywane przez drobnoustroje to faktycznie cuda, a ich rezultaty bywają równie cudowne: wspaniałe nowe smaki i ciekawe struktury stworzone z najzwyklejszych składników i to nie przez nas, lecz przez bakterie i grzyby.
   Kolejną przyczyną, która sprawia, że Katz tak skutecznie zachęca nas do przygotowania produktów, o których istnieniu nie mieliśmy dotąd pojęcia (kwas chlebowy? shrub?), jest to, że on nigdy nas nie onieśmiela. Wręcz przeciwnie. Jako książka kucharska (a jak wyjaśnię później, jest to coś znacznie więcej niż tylko książka kucharska), Sztuka fermentacji, dodaje nam odwagi. Mimo że autor opowiada o wielu rodzajach tajemniczych drobnoustrojów, potrafi pozbawić je aury tajemniczości; zapewnia nas, że to wszystko nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać i że każdy potrafi przyrządzić kiszoną kapustę. Wszystko, co potrzebne, zawarte jest w książce. A jeżeli nam się nie uda? A jeśli na naszych kiszonkach pojawi się niepokojący pleśniowy kożuch? Nie ma powodów do paniki, wystarczy zgarnąć pleśń i cieszyć się smakiem produktów, które znajdowały się pod spodem.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Sandor Ellix Katz

  • Tytuł oryginału: 

    The Art of Fermentation: An In-Depth Exploration of Essential Concepts and Processes from around the World

  • Liczba stron: 

    656

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-65442-48-2

  • Tłumacz: 

    Bartłomiej Kotarski

  • Rok wydania: 

    2019

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...