Wprowadzenie do książki
Superżywność Jedzenie i medycyna przyszłości
Dieta oparta na superżywności ucieleśnia to, co było podstawą poglądu na kwestie żywienia wielkich taoistycznych herbaciarzy z Chin. Zakłada on stopniowe dodawanie do pożywienia silnych w działaniu superproduktów i superziół w przekonaniu, że wkrótce dzięki temu w naturalny sposób przestaniemy sięgać po mniej zdrowe elementy naszego jadłospisu.
Superżywność pomaga też zrównoważyć nasze zachowanie i nastroi, ponieważ remineralizuje nasze tkanki i zapewnia prawidłowe odżywienie całego organizmu.
Kiedy zaczniesz jadać superżywność, zwiększy się twój poziom energii, a w rezultacie także poziom koncentracji. Być może postanowisz bliżej przyjrzeć się wyznawanym przez siebie wartościom (rzeczom, które cenisz w życiu). Być może spojrzysz na świat z większą dawką energii, a dzięki temu dodatkowemu wigorowi łatwiej ci będzie docenić to, cc masz. Z czasem zaczniesz postrzegać świat jako wspaniałe miejsce, ponieważ częściej będziesz czuć się wyśmienicie. Jem superżywność każdego dnia i każdy dzień jest dla mnie najlepszym dniem w życiu!
Przepisy zawarte w niniejszej książce podzielone są na trzy rodzaje: proste, umiarkowanie zaawansowane i zaawansowane. Dzięki temu każdy entuzjasta superżywności znajdzie tu coś dla siebie. Niektóre składniki mogą być dla ciebie nowością, więc by pomóc ci w zrozumieniu nowych słów, na końcu książki umieściłem także słowniczek pojęć.
10 najlepszych rodzajów superżywności
- Jagody goji
- Kakaowiec
- Maka
- Produkty pszczele
- Spirulina
- Niebieskozielone algi AFA
- Fitoplankton morski
- Aloes
- Siemię konopne
- Orzechy kokosowe
Szczegóły
-
Autor:
David Wolfe
-
Tytuł oryginału:
Superfoods: The Food and Medicine of the Future
-
Objętość:
376
-
Oprawa:
Miękka
-
Format:
165x235
-
ISBN:
978-83-64645-54-9
-
Tłumacz:
Bartłomiej Kotarski
-
Rok wydania:
2015