„Książka kucharska” powstała w celu przekazania osobom stosującym żywienie optymalne, a także tym, którzy zamierzają podjąć ten model żywienia, szerokiego zestawu przepisów kulinarnych, zgodnych z opracowaną przeze mnie i propagowaną od lat dietą optymalną.
Książek kucharskich jest w księgarniach wiele. Zalecane i opisywane w nich potrawy dostosowane są do rodzaju żywności występującej na danym terenie oraz regionalnych smaków i gustów. Ale w żadnej z nich przepisy kulinarne nie są bilansowane pod kątem rzeczywistych potrzeb żywieniowych człowieka. A przecież człowiek nie po to się odżywia, by zjadać to, co rolnicy i hodowcy wytworzą, a przetwórstwo podtruje, zdegraduje i rozcieńczy, ani też nie to, na czym producenci żywności osiągają najwyższe zyski i co najsilniej reklamują, ale to, co pokrywa rzeczywiste potrzeby organizmu człowieka, a tym samym pozwala mu żyć długo i zdrowo. Niektórzy producenci produkują taką żywność, na której da się najwięcej zarobić, a nie dobrą dla ludzi. Żywność szkodliwą wytwarza się tanio i przetwarza łatwo. Zarabia się na niej krocie. Można wówczas przeznaczyć ogromne pieniądze na reklamę, aby ludzie uwierzyli, że np. margaryna jest lepsza od masła, olej lepszy od boczku i słoniny, a chrupki o sztucznie nadanym smaku bekonu od bekonu prawdziwego.
Ludzie nie wiedzą, jak mają się odżywiać, by być sytym i zdrowym. Zapotrzebowanie na produkty spożywcze kształtuje więc w znacznym stopniu ta nachalna reklama, przekonująca ludzi w sposób niezwykle sugestywny do słodkich napojów, cukierków, czipsów, ciastek i innych słodyczy.
Osoby żywiące się optymalnie chcą bowiem nie tylko jeść zdrowo, ale i smacznie. Wielu ludzi ceni sobie urozmaicenie w jedzeniu. Teoretycznie nie jest ono potrzebne, ale trudno im zerwać z przyzwyczajeniami, które mają od lat.
Staraliśmy się tak przygotować tę książkę, by każdy mógł dobrać potrawy możliwie bliskie dotychczasowemu jedzeniu, ale o takim składzie, który jest zgodny z zasadami zalecanej przeze mnie diety. Wielość przepisów pozwala na rozmaitość potraw, na wybieranie tych, które najlepiej smakują, nawet na przygotowywanie potraw wymyślnych, o niecodziennych, oryginalnych smakach, pięknym, apetycznym wyglądzie itd., które możemy przygotować z uroczystych okazji, np. świąt, uroczystości rodzinnych itp.
Książka ta potrzebna jest więc po to, aby człowiek nie tylko jadł najlepiej, ale by jedzenie zachowało cały swój dotychczasowy walor smakowy i towarzyski.