Histamina a niebezpieczne alergeny. Samodzielna diagnostyka i skuteczne zapobieganie ukrytej nietolerancji
Nietolerancja pokarmowa – wytwór wyobraźni czy uciążliwa choroba?
Nie podlega dyskusji fakt, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat zjawisko nietolerancji pokarmowych przybrało rozmiary niemal epidemiczne i nie można go już pomijać. U coraz większej ilości nowo narodzonych dzieci stwierdza się tę dolegliwość, a nie do końca wiadomo, jak ją skutecznie leczyć. Trudna do zdiagnozowania i najbardziej złożona forma alergii pokarmowej z jaką można mieć do czynienia, to nietolerancja histaminy. Jest ona niezwykle uciążliwa, lecz da się ją wyleczyć, o ile postawi się odpowiednią diagnozę i zastosuje skuteczną terapię.
Ekspert radzi
Sigrid Nesterenko od wielu lat zmagała się z wieloczynnikową nadwrażliwością chemiczną (MCS), czyli uczuleniem wywołanym ekspozycją na powszechnie występujące zanieczyszczenia środowiska. Doskwierały jej dolegliwości, takie jak: zespół chronicznego zmęczenia, dysbioza jelit, przewlekłe infekcje drożdżakami Candida i wirusem Epsteina-Barr. Cierpiała także na niezwykle silne nietolerancje pokarmowe (histaminy, glutenu, fruktozy i białka mleka). Z tej książki dowiesz się, jak udało się jej pokonać te schorzenia.
Co powinniśmy wiedzieć na temat histaminy
Histamina jest hormonem, który występuje w organizmie, gdzie pełni wiele ważnych funkcji. Jest niezbędna dla przemiany materii, produkcji soku żołądkowego, regulacji czynności immunologicznych, pobudzenia układu krążenia, gojenia się ran, rozszerzania naczyń krwionośnych, a także kontroli apetytu. Jednak wyższe stężenie tej substancji prowadzi do niepożądanych reakcji organizmu, takich jak świąd, zlewne poty, zaczerwienienie skóry, a nawet zawroty i bóle głowy. Jeśli więc od lat cierpisz na migreny, chroniczne zmęczenie, atopowe zapalenie skóry, pokrzywkę czy inne uciążliwe problemy to najprawdopodobniej zmagasz się z nietolerancją histaminy. W publikacji znajdziesz również inne charakterystyczne objawy tej dolegliwości.
Jakie badania wykonać na nietolerancję histaminy?
W książce otrzymasz praktyczne wskazówki z życia codziennego osoby dotkniętej tym schorzeniem oraz wszystkie informacje, które warto wiedzieć na temat histaminy. Autorka przedstawia objawy nietolerancji histaminy, w których produktach występuje jej najwięcej oraz jakie stężenie jej w organizmie może już dla niektórych osób być niebezpieczne i jak można tego uniknąć. Podaje skuteczny sposób na samodzielne sprawdzenie, czy nietolerancja histaminy nie jest przyczyną naszych objawów oraz jakie badania należy wykonać w jej kierunku. Zawarte w poradniku wskazówki oraz różne możliwości terapeutyczne potwierdzone przy współpracy z wybitnymi lekarzami, terapeutami i dietetykami, ułatwiają codzienne funkcjonowanie każdemu choremu, który szuka pomocy.
Uwolnij się od nietolerancji pokarmowych
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Sigrid Nesterenko
-
Tytuł oryginału:
Histaminintoleranz - die unentdeckte Krankheit. Histamin - eine häufige Ursache für Allergien, Nahrungsmittelintoleranzen und vieles mehr!
-
Liczba stron:
232
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-8168-013-4
-
Tłumacz:
Piotr Lewiński
-
Rok wydania:
2019