Wczytuję dane...
KOD: 978-83-61463-05-4
Autor: Joel Fuhrman
Dostępność: 1 dni
EAN: 9788361463054
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: VARSOVIA

OPINIE EKSPERTÓW

Wreszcie doczekaliśmy się książki, której autor spogląda na żywienie z naukowego punktu widzenia. Większość poradników żywieniowych w niewielkim tylko stopniu odwołuje się do zdobyczy fizjologii - nauki o funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Tymczasem czytając Jeść, by żyć dr. Fuhrmana, nie tylko dowiemy się, dlaczego tyjemy, jak możemy schudnąć oraz jak utrzymać doskonałą sylwetkę i tryskać zdrowiem do później starości, ale także zapoznamy się z potwierdzającymi słowa autora dowodami naukowymi. Ta publikacja położy kres wszelkim kontrowersjom w zakresie żywienia człowieka. To jest kropka nad i, podsumowanie wiedzy na tematy żywieniowe poparte dowodami naukowymi. Tylko tę książkę polecam swoim pacjentom.

lek. med. Thomas Dauenport Główny Szpital Stanowy Massachusetts

Książka Jeść, by żyć dr. Fuhrmana to godna uwagi publikacja prezentująca naukowo poparte, skuteczne metody walki z nadwagą i prawidła zdrowego odżywiania się. Wnosi powiew świeżości w gąszcz popularnych poradników, zawierających zazwyczaj nieskuteczne rozwiązania. Lektura tej pozycji jest obowiązkowa dla wszystkich, którym zależy na atrakcyjnym wyglądzie, dobrej formie fizycznej i doskonałym zdrowiu.

lek. med. James Craner
specjalista ds. zdrowia publicznego,
medycyny pracy i medycyny środowiskowej
Wydział Medycyny Uniwersytetu Nevada


   A oto kilka słów o treści książki Jeść by żyć. Rozdziały od pierwszego do czwartego przedstawiają ogólne informacje na temat żywienia człowieka. To podstawowa wiedza, bez której osiągnięcie sukcesu jest niemożliwe. Rozdział pierwszy opisuje nawyki żywieniowe Amerykanów i wyjaśnia, w jaki sposób dieta może wpływać na skrócenie lub wydłużenie życia. Choć może to wydawać się sprawą oczywistą, zapewniam, że zawarte w tym rozdziale informacje zaskoczą niejednego czytelnika. Rozdział drugi z kolei tłumaczy, na czym polega niezaprzeczalny związek przyczynowo-skutkowy między nieodpowiednią dietą a występowaniem otyłości i innych przewlekłych chorób. Dowiedzieć się można z niego, dlaczego dieta uboga w składniki odżywcze przyczynia się do kłopotów ze zdrowiem i może prowadzić do przedwczesnego zgonu oraz dlaczego pokarmy bogate w te substancje powodują polepszenie stanu zdrowia i dają szansę na długowieczność. Rozdział trzeci zaznajamia z najważniejszymi związkami fitochemicznymi i rodzajami żywności, których spożywanie jest niezbędne do zachowania zdrowia i skutecznej kontroli masy ciała. Wyjaśnia również, dlaczego ograniczanie porcji jedzenia, aby obniżyć masę ciała, zazwyczaj kończy się porażką. Ostatni rozdział tej części Jeść by żyć, czwarty, omawia zagadnienia związane z dietą bogatą w substancje pochodzenia zwierzęcego i obala wiele powszechnie uznawanych za fakty mitów żywieniowych.
   W dwóch następnych rozdziałach, opierając się na założeniach przedstawionych w rozdziałach wcześniejszych, dokonano analizy innych diet oraz poddano krytyce wiele bałamutnych opinii na temat żywienia człowieka. Piąty rozdział pozwala pogłębić już zdobytą wiedzę i dowiedzieć się, jak postępować, by redukcja masy ciała była definitywna. A przecież to właśnie jest naszym głównym celem. W rozdziale szóstym natomiast przedstawiono problem uzależnienia od jedzenia i porównano zwyczajny głód z głodem chorobliwym.
   Z kolei w rozdziale siódmym opisano niezaprzeczalne zalety programu „Jeść, by żyć" i zasady jego stosowania jako środka zapobiegającego chorobom autoimmunologicznym oraz jako narzędzia w walce o odpowiednią masę ciała i dobry stan zdrowia. Lektura i przyswojenie treści tego rozdziału otwiera przed czytelnikiem nowe horyzonty, pozwala spojrzeć na zagadnienie żywienia z nowego punktu widzenia. Ten rozdział jest kluczowy i to nie tylko dla osób cierpiących na przewlekłe schorzenia, ale także dla wszystkich pragnących żyć zdrowo i długo.
    Rozdziały ósmy, dziewiąty i dziesiąty przedstawiają zastosowanie powyższych informacji w praktyce, a więc pokazano w nich, jak sprawić, by realizacja programu „Jeść, by żyć" dostarczała miłych wrażeń kulinarnych. W rozdziale ósmym wymieniono i opisano ogólne zasady planowania jadłospisu, niezbędne do zmiany nawyków żywieniowych i trwałego ograniczenia masy ciała. Rozdział dziewiąty zawiera wskazówki kulinarne, przepisy i przykłady jadłospisów (dla wegetarian i niewegetarian), w tym intensywny sześcio-tygodniowy program dla osób chcących radykalnie zredukować masę ciała. W rozdziale dziesiątym zamieszczono najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi na nie oraz garść praktycznych uwag, które bez wątpienia okażą się pomocne podczas realizacji programu „Jeść, by żyć".
   Umożliwienie każdemu zdobycia wiedzy, która pozwoli na długo zachować doskonałą formę i cieszyć się zdrowiem, poczytuję za swoją misję. Przeczytaj więc książkę Jeść by żyć i zastosuj moje równanie zdrowia w swoim życiu. Powodzenia!

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Joel Fuhrman

  • Tytuł oryginału: 

    Eat to Live: The Amazing Nutrient-Rich Program for Fast and Sustained Weight Loss

  • Liczba stron: 

    454

  • Wymiary: 

    150x230

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-61463-05-4

  • Tłumacz: 

    Wanda Fijałkowska

  • Rok wydania: 

    2012

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...