Wczytuję dane...
KOD: 978-83-934675-1-8
Autor: Jadwiga Kempisty, Urszula Chorzępa
Dostępność: 24 godzin
EAN: 9788393467518
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN

Wprowadzenie do książki

Leczenie żywieniem

Nowe  wydanie książki 2019 r, ponad 100 dodatkowych stron.

SŁOWO OD AUTORA

   O medycynie naturalnej można by pisać w nieskończoność. Powyżej starałam się przekazać Państwu tylko jej podstawy. Natomiast są pewne zagadnienia szczególnej wagi, a które wynikają z zadawanych mi pytań. Ludzie boją się schudnąć, aby nie zbrzydnąć. „Pani doktor, boję się schudnąć, żeby nie zbrzydnąć”.

   Bardzo ważną rzeczą dla ludzi otyłych jest problem lęku przed brzydkim schudnięciem. Często słyszę: „Pani doktor, ja już kiedyś schudłam, ale musiałam przytyć bo po schudnięciu wyglądałam 20 lat starzej”.

   Otóż szanowni Państwo moja dieta podana wyżej przy schudnięciu, powoduje zwiększenie napięcia tkanki łącznej, co nie daje efektów wiotczenia skóry, natomiast trzeba podkreślić, że chcąc wyrzeźbić sylwetkę po odchudzeniu dobrze jest użyć do tego akupunktury. Osoby które w trakcie odchudzania pobierały akupunkturę nie mogą wręcz uwierzyć że są takie piękne. Podam przykład osoby, którą odchudziłam w trakcie leczenia ciężkiej odmiany przewlekłego trwającego ok. 10 lat stanu zapalnego stawów, również kręgosłupa. Miała duże zmiany zwyrodnieniowe w kręgosłupie szyjnym i piersiowym, po zastosowaniu leczenia naturalnego, kiedy spojrzała na siebie nie uwierzyła, że może tak wyglądać. Wydłużyła się jej szyja (czyli napięły się ścięgna międzykręgowe utrzymując kręgosłup w prawidłowej postaci), a kiedy przyszła do mnie dosłownie „nie miała szyi”.

   Zmiany skórne na twarzy, między innymi liczne brązowe plamy (przez 10 lat brała olbrzymie ilości leków) całkowicie zniknęły, skóra się wygładziła. OB wróciło do normy co pozwoliło jej na zmianę klimatu (morze). Minęły bóle, co pozwoliło, że może wykonywać różnorakie ćwiczenia, a przede wszystkim sprawnie się poruszać, no i ta wielka radość, że wcale nie jest skazana na ciężką chorobę do końca życia, oczywiście jako lekarz uświadomiłam ją, że jej choroba jest w uśpieniu i musi całe życie o siebie dbać wykonując przesłane jej zalecenia.

   Akupunkturę w różnej jej formie można stosować we wszystkich chorobach, ale pod kontrolą lekarską i we współpracy z lekarzem prowadzącym.

    Wręcz marzę o tym aby w Polsce obowiązywała ustawa, która jest normalką w krajach nordyckich jak Belgia, Szwecja, Holandia. Tam dzieciom do lat 14 wolno sprzedawać słodycze tylko raz w tygodniu. Nie ma żadnej możliwości, aby wycofać cukierki, które znalazły się w sklepikach szkolnych, a w których są ciężkie trucizny pod postacią barwników. Bombę atomową można wycofać, ale makabryczne trucizny w pokarmach dla dzieci nie. Gdzie są organizacje, które dopuszczają takie rzeczy? Jeszcze do tego są one objęte specjalnymi ustawami, tutaj nie powinno być żadnych ustaw. Truciznę trzeba wycofać. Jak lody są zatrute w lecie to ich źródło jest likwidowane. Chipsy - Holandia wydała ponad 7 min dolarów, by zbadać, że chipsy powodują otyłość u dzieci i młodzieży. Wcale nie trzeba wydawać pieniędzy na takie badania. W chipsach znajdują się substancje smakowe, które powodują olbrzymie wydzielanie soków trawiennych, których brakuje do dalszego trawienia i powodują uczucie „daj mi jeszcze”.

   Wielokrotnie leczyłam dzieci ciężko chorujące, które ciągle były w szpitalu, tylko i wyłącznie prawidłowym jedzeniem. Przerażające są reklamy batonów oraz innych słodyczy przez dzieci i młodzież, jako wspaniałe jedzenie miedzy posiłkami. A potem matka przychodzi rano z dzieckiem, które ma baton w ręku i mówi, że to jest świetne zamiast śniadania, bo tak podaje telewizja. Przeraża również fakt nie mówienia na temat słodkiego mleka krowiego, które jak już wcześniej powiedziałam zawiera laktozę, a to ona powoduje uczulenia, a nie białko krowie, bo nie potrafimy jej absolutnie strawić. Była ustawa, ale jakoś bardzo krótka nie pozwalała podawać dzieciom do lat 14 margaryny i olejów roślinnych zamiast masła, chroniła również ludzi przebywających w szpitalach. Ciągle wmawia się nam, że nie ma margaryn, które przechodzą w organizmie w tłuszcze trans. W słoiczkach dla maluszków do lat 3 nie było glutenu, a teraz, tylko do lat 2. Jestem przerażona spacerując po Wrocławiu, gdzie dzieci trzy mają bułkę słodką i radośnie ją zjadają. Matka zapytana dlaczego bułka, odpowiada ze dziecko bardzo lubi. Myślę, że są jeszcze inne pokarmy, które dziecko bardzo lubi. Takie rzeczy jak lizaki, słodkie ciastka, czekoladki, względnie puste żywienie jak biała bułka winny być wyrugowane z żywienia dzieci do lat 14. Wystarczy, że słodycze będą podawane raz w tygodniu. O dziwo - wśród dużych dzieci szkolnych 9-12 lat, zapominały że we wtorek miały pełną lodówkę słodyczy. One tego wcale nie potrzebowały i jak wcześniej w wielu przepisach powiedziałam, na słodko można przygotować również zdrowe żywienie, nie gorsze od sklepowych słodyczy. Spróbujcie zrobić gnieciuchy i zobaczyć jakie miny mają dzieci. Bo ja minę 6-miesięcznej wnusi jedzącej gnieciucha noszę w portfelu.

   W powyższym podręczniku dałam Państwu ogólne zasady żywienia. Natomiast niewątpliwie jeśli człowiek jest chory, wymaga indywidualnego podejścia do organizmu, wiec przydałaby się indywidualna konsultacja, co Państwu osobiście proponuję.

    Cieszę się, że coraz bardziej wzrasta świadomość Polaków, i coraz częściej szukają zdrowej żywności oraz jej przyrządzania, będzie mi miło jeżeli zechcecie nawiązać ze mną kontakt. Na pewno nie powiedziałam wszystkiego, ale o żywieniu można mówić tygodniami.

Spis treści:
Leczenie żywieniem

rozdział 1 - Ogólne zasady żywienia
rozdział 2 - Przewód pokarmowy
rozdział 3 - Zegar biologiczny człowieka
rozdział 4 - Technika jedzenia
rozdział 5 - Łączenie pokarmów
rozdział 6 - Nieprawidłowe nawyki żywieniowe
rozdział 7 - Odbudowa przewodu pokarmowego
rozdział 8 - Odżywianie w otyłości
rozdział 9 - Choroba wrzodowa żołądka
rozdział 10 - Kalorie czy energia
rozdział 11 - Leczenie chlorofilem
rozdział 12 - Makro i mikroelementy
rozdział 13 - Medycyna ziarna
rozdział 14 - Leczenie akupunkturą, co to jest akupunktura?
rozdział 15 - Akupresura
Kalendarz żywieniowy dla Europy środkowej
Słowo od autora

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Jadwiga Kempisty, Urszula Chorzępa

  • Liczba stron: 

    203

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-934675-1-8

  • Rok wydania: 

    2019

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...