Z wielką radością oddajemy w twoje ręce tę książkę. Jest ona zapisem naszych doświadczeń - zarówno tych, które gromadzimy we własnej kuchni, jak i tych, które wynosimy z pracy z pacjentami. W tym drugim przypadku obie wyciągamy ten sam wniosek: to, co jemy, wpływa na wszystkie aspekty naszego życia - poczynając od samopoczucia, nastawienia do życia, przez wygląd, po rzecz najważniejszą: zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu.
Dlatego kiedy mowa o odżywianiu, zawsze kierujemy się tymi samymi zasadami: podstawę naszej diety stanowią warzywa i produkty roślinne, które uzupełniamy innymi produktami. Dbamy zawsze o to, by były one jak najbardziej naturalne: nieprzetworzone, pozbawione sztucznych barwników i konserwantów, wolne od gmo i - najlepiej - również ekologiczne. Gzy spędzamy przez to więcej czasu w kuchni? Być może, ale - wbrew temu, co mówią niektórzy - przy dobrej organizacji zdrowe gotowanie nie zajmuje wcale połowy życia. Każde z naszych dań zawiera za to dodatkowy składnik: troskę i dbałość o nasze zdrowie. Bezcenne!
Ciebie również chcemy zachęcić do wprowadzenia takich zmian w kuchni. Obojętnie, w którym momencie zaczynasz - czy jesteś po poście, czy też post jest na razie wyzwaniem na przyszłość - przepisy, które proponujemy, co najmniej urozmaicą twoją dietę.
Jeśli nie zaczynasz od postu, możesz zastosować proponowany przez nas protokół wyjścia do tego, by podreperować swoje zdrowie i zrzucić nadmiarowe kilogramy. Jeśli masz za sobą post, to do słuszności stosowania protokołu wyjścia na pewno nie musimy cię przekonywać.
Pamiętaj o tym, że kolejność wprowadzania produktów, którą proponujemy w protokole, nie jest stała ani obowiązkowa, ale jest propozycją, która sprawdzi się w przypadku większości osób. Wychodzenie z postu wymaga indywidualnego dopasowania do potrzeb, tolerancji i preferencji żywieniowych. Do przepisów, które wybrałyśmy do protokołu wyjścia, dodałyśmy informacje o liczbie porcji, jaką uzyskasz ze wskazanych składników, i czasie przygotowania. Oprócz tego znajdziesz przy nich również wskazanie przybliżonej zawartości węglowodanów netto w każdej porcji i jej kaloryczności - pomoże ci to zorientować się, jak dana potrawa wpłynie na twoje dzienne zapotrzebowanie. Podane przez nas wartości mogą się różnić w zależności od stosowanych produktów, sposobu ich przetworzenia i przygotowania, dlatego jeśli twój stan zdrowia wymaga dużej dokładności, sprawdzaj zawsze informacje na etykietach - zawartość poszczególnych makroelementów w tych samych produktach może być różna w zależności od producenta.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Sivani Sood, Monika Ptak-Korbacz
-
Liczba stron:
2017
-
Wymiary:
135x235
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-65852-03-8
-
Rok wydania:
2018