KOD: 978-83-60170-63-2
Autor: Donna Schwenk
Koszt wysyłki od: 5.90 PLN
Wydawca: Purana
Poinformuj mnie gdy produkt będzie dostępny
'

Wprowadzenie do książki

Zdrowy ferment

   Cześć! Nazywam się Donna Schwenk i będę twoim przewodnikiem po świecie, w którym amatorom z pozoru łatwo się zagubić. Jeszcze nie tak dawno ja sama byłam tu nowicjuszką, lecz kiedy w 2002 roku ocknęłam się chora, zmęczona i nieszczęśliwa, stwierdziłam, że nadszedł czas na zmianę. To właśnie wtedy odkryłam, że fermentowane produkty mogą w niezwykły sposób odmienić nasze życie, a gdy zaczęłam zgłębiać temat, wiedziałam już, że nie ma odwrotu.    Pochłaniałam kolejne książki, buszowałam w internecie, a zainteresowanie przerodziło się w pasję odkrywcy, którego apetyt trudno zaspokoić, gdyż nawet dziś nowe informacje o fermentowanym jedzeniu wciąż mnie zaskakują.
   Z chwilą gdy zaobserwowałam zbawienny wpływ fermentowanych produktów na moje zdrowie, wiedziałam również, że nie mogę zachować tego odkrycia dla siebie. Wiedziałam, że muszę powiedzieć o nim wszystkim, którzy tego potrzebują, że muszę powiedzieć o nim właśnie tobie.To ty musisz się dowiedzieć, że ból i ciągłe zmęczenie nie są stanem normalnym, do którego trzeba przywyknąć. Jeśli, podobnie jak ludzie, którzy przychodzą na moje wykłady i z którymi komunikuję się za pośrednictwem strony internetowej i Facebooka, zapomnieliście, jak żyje się pełnią życia, to do was kieruję swoje słowa. Jeśli nie czekacie z utęsknieniem na kolejny poranek, to znajdujecie się w punkcie, w którym zaczęłam swoją przygodę. Punkcie, z którego udało mi się wyruszyć po fascynujące rozwiązania i który opuściłam, gdy dowiedziałam się, że sekret zdrowia tkwi w ludzkim... brzuchu.
    W naszym organizmie znajduje się więcej bakterii niż komórek. W każdym z nas mieszkają setki bilionów mikroorganizmów, wśród których są zarówno dobrzy przyjaciele, jak i śmiertelni wrogowie. Większość z nas ignoruje to królestwo do momentu, kiedy źli zyskują przewagę nad dobrymi, co objawia się chorobą. Jeśli jednak postaralibyśmy się nie tylko odzyskać odpowiednią równowagę, lecz także regularnie wspierać dobre bakterie, szybko okazałoby się, że pobudzamy w ten sposób naturalną zdolność organizmu do samoleczenia i dbamy o dobre samopoczucie. Twój organizm został zaprogramowany tak, by służyć ci dobrze i długo, jeśli tylko odpowiednio o niego zadbasz. To od ciebie zależy jakość twojego życia! Nie musisz z zazdrością spoglądać na innych i zastanawiać się, co daje im taką przewagę. Czas, byś ty także odnalazł/a niesłychaną radość.
   Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że to, o czym piszę, może wydać ci się przesadną obietnicą. Mimo to szczerze wierzę, że w naszym ciele i zamieszkujących je bakteriach tkwi ogromna siła, a przekazanie ci wiedzy na jej temat jest moim głównym celem. To właśnie dlatego założyłam stronę, to dlatego organizuję zajęcia i to dlatego zdecydowałam się napisać książkę Zdrowy ferment oraz jej wydaną własnym nakładem poprzedniczkę. Swoimi doświadczeniami dzielę się także w pracy jako przewodnicząca oddziału Weston Price Foundation w Kansas City. Fundacja Westona A. Price''a to działająca na całym świecie organizacja skupiająca ludzi, którzy za pośrednictwem edukacji, badań naukowych i aktywnego działania chcą przywrócić prawdziwie odżywcze produkty do naszych codziennych jadłospisów.
    Książka Zdrowy ferment, jest jednocześnie poradnikiem, pamiętnikiem i książką kucharską. W kolejnych rozdziałach opisuję konkretne produkty, ale także ich wpływ na życie moje i całej mojej rodziny. Na stronach Zdrowego fermentu znajdziesz też historie osób, którym odkrycie fermentowanych produktów pozwoliło powrócić do zdrowia oraz... moje miłosne wyznanie! Tak, to prawda i dobrze będzie, jeśli przyznam to od razu. Odkąd poznałam kefir, kombuczę, kiszone warzywa i kiełki ziaren, zakochałam się w nich bez pamięci i jem je codziennie! Bardzo możliwe, że z tobą będzie podobnie. Lektura mojej książki sprawi, że poznasz tajniki odwiecznego procesu fermentacji i posiądziesz wiedzę o korzyściach, jakie płyną ze spożywania zdrowych i łatwych w przygotowaniu potraw z fermentowanych produktów.
   Po przeczytaniu wstępu przyjdzie czas na odkrycie ponad 130 przepisów, dzięki którym dowiesz się, jak skutecznie wprowadzić fermentowaną żywność do swojego menu. Jestem pewna, że odkryjesz dla siebie coś nowego, ale nie spodziewaj się całkowitej rewolucji, ponieważ postaram się również włączyć fermentowane produkty w skład twoich ulubionych dań i przysmaków. Lubisz wafle z czekoladą? Bez obaw! Wcale nie musisz z nich rezygnować.
   Zanim zaproszę cię do pierwszej części książki Zdrowy ferment, dodam tylko, że oprócz podstawowych informacji i pomysłów na potrawy Zdrowy ferment zawiera również odnośniki do miejsc, w których możesz kupić kultury bakterii oraz potrzebny sprzęt, a także do bardziej szczegółowych opracowań. Chcę też, byś wiedział/a, iż jestem przekonana, że wzbogacenie diety o fermentowane produkty sprawi, że poczujesz się lepiej. Zdaję sobie sprawę, że zmiany nie są tym, co lubimy najbardziej, lecz jeśli wspólnie udamy się w podróż - szybciej dotrzemy do celu i osiągniemy sukces. Czytaj więc poniższe strony z otwartym umysłem i wyrób sobie własną opinię. Odwiedź moją stronę i obejrzyj filmy. Jeśli chcesz - wstąp do naszej społeczności i ruchu na rzecz promocji fermentowanej żywności. Myślę, że chęć pomocy innym zapisana jest w naszych genach, a działając wspólnie, możemy tylko zyskać. Bez zbędnego przedłużania przejdźmy więc dalej. Uwaga, zaczynamy!

'

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Donna Schwenk

  • Tytuł oryginału: 

    Cultured Food for Life: How to Make and Serve Delicious Probiotic Foods for Better Health and Wellness

  • Liczba stron: 

    240

  • Wymiary: 

    190x220

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-60170-63-2

  • Tłumacz: 

    Krzysztof Światły

  • Rok wydania: 

    2014

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...