Wprowadzenie do książki
Kuchnia bez glutenu. Proste i szybkie dania
Od najwcześniejszych lat dzieciństwa uwielbiałam przebywać w kuchni. To właśnie tam przygotowujemy strawę dla ciała, ducha i umysłu. Przyrządzane przez nas jedzenie sprawia, że nieznajomi stają się przyjaciółmi, posiłek przywołuje wspomnienia o ludziach, miejscach i przeżyciach, przynosi radość i wytchnienie zmysłom, odżywia nasz organizm i daje nam energię do życia. Moja miłość do jedzenia narodziła się w kuchni mojej mamy. Później dojrzewała na warsztatach gotowania, gdy studiowałam dietetykę. Następnie trafiłam do kuchni testowej w znanym magazynie oraz w wydawnictwie publikującym książki kucharskie. W ten sposób moja domowa kuchnia zmieniła się w„biuro", a ja jako wolny strzelec zaczęłam opracowywać nowe przepisy i pracować jako stylistka oraz fotografka kulinarna.
Możecie sobie wyobrazić, jak wielkim zaskoczeniem i ciosem było dla mnie odkrycie- po wielu latach ciągłego bólu brzucha, zmęczenia i innych problemów zdrowotnych - że wszystkie trapiące mnie dolegliwości biorą się z mojej własnej kuchni, a konkretnie z glutenu, który królował zwykle w jedzeniu. Jako dyplomowany dietetyk sama rozpoznałam symptomy, ale jako miłośniczka sztuki kulinarnej długo nie mogłam się z tym pogodzić. Nagle moja kuchnia zmieniła się w obce, przerażające miejsce. W wyobraźni przeglądałam domową pokaźną kolekcję książek kucharskich i wyrywałam z nich strony dotyczące pieczenia. Nie mogłam pogodzić się z tym, że do końca życia będę jadła pizzę, wypieki, a nawet zwykłe kanapki tylko wtedy, gdy kupię je w postaci niebotycznie drogiej mrożonki.
Ale chwila... Przecież uwielbiałam swoją kuchnię. Moje kubki smakowe nie zamierzały iść na żadne kompromisy. Owszem, przyzwyczaiłam się do używania pełnej glutenu mąki pszennej - w końcu ludzie stosują ją do gotowania i pieczenia od tysięcy lat - ale to nie mogła być moja jedyna opcja. Musiałam zmienić swoje myślenie. A gdy człowiek fizycznie czuje się o wiele lepiej, staje się też bardziej otwarty na nowe pomysły i modyfikacje.
Dzięki rezygnacji z glutenu pozbyłam się codziennych, uciążliwych mdłości - a ponadto otworzyłam zupełnie nowy rozdział w moim kulinarnym życiu. Nagle przestałam myśleć wyłącznie o tym, czego nie wolno mi jeść i zwróciłam uwagę na to, co jeść mogłam. Zaczęłam wymyślać całkiem nowe sposoby na przygotowanie dań, które znałam i kochałam. Moje potrawy były równie pyszne i satysfakcjonujące jak zawsze, z tym że zaczęłam polegać na trochę innych składnikach.
To właśnie dlatego napisałam tę książkę. Jedzenie jest jednym z najważniejszych elementów naszego życia - każdego dnia poświęcamy mu wiele czasu i uwagi, l nawet gdy jesteśmy na diecie bezglutenowej, możemy wciąż cieszyć się daniami, które lubimy i na które mamy ochotę. My też zasługujemy na to, aby jeść potrawy, które sprawiają, że aż chce się śpiewać, które przypominają nam czasy dzieciństwa, które poruszają nasze zmysły. Eliminując gluten z naszej diety, wcale nie musimy odmawiać sobie przyjemności i zadowolenia, jakie daje nam jedzenie.
Szczegóły
-
Autor:
Gretchen F.Brown
-
Tytuł oryginału:
Fast and Simple Gluten-Free: 30 Minutes or Less to Fresh and Classic Favorites
-
Objętość:
235
-
Oprawa:
Miękka
-
Format:
145x205
-
ISBN:
978-83-280-1087-1
-
Tłumacz:
Anna Wolna Nocnoń
-
Rok wydania:
2014